Schuifruimte

Webhosting-bedrijven bieden over het algemeen meerdere hosting-pakketten aan, lopend van goedkoper naar duurder, en een van de punten waarop die pakketten van elkaar verschillen is de hoeveelheid schijfruimte: duurdere hosting-pakketten bevatten meer schijfruimte dan goedkopere pakketten. Om het voor jou meest geschikte hosting-pakket te kunnen kiezen, moet je dus weten hoeveel schijfruimte je minimaal nodig hebt. Kies je voor A51Hosting dan zit je safe.

Uitleg

Een website neemt ruimte in. De hoeveelheid ruimte is afhankelijk van de hoeveelheid pagina’s, de hoevelheid tekst en het aantal en de grootte van plaatjes. Alleen maar tekst neemt niet zo veel ruimte in, plaatjes wel.

Als je al een offline-versie van je site op de harde schijf van je eigen computer hebt staan dan kun je de benodigde hoeveelheid schijfruimte vrij eenvoudig bepalen, maar ook als de website nog gebouwd moet worden, is meestal goed in te schatten hoeveel schijfruimte je nodig heeft.

Daarvoor heb je twee dingen nodig: het aantal pagina’s dat je site naar schatting zal bevatten, en de gemiddelde grootte van een pagina.

Om met de pagina-grootte te beginnen: die wordt bepaald door de HTML-code van de pagina en de grafische elementen die op de pagina voorkomen.

De HTML-code van een pagina neemt meestal niet zo heel veel ruimte in; met 10 tot 20 kilobyte komt u over het algemeen een heel eind (natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid tekst op de pagina).

Grafische elementen

De grafische elementen daarentegen (dat wil zeggen: de plaatjes in bijvoorbeeld GIF- , PNG of JPG- formaat) zijn meestal een stuk groter; 10 tot 30 kilobyte per plaatje is niet ongebruikelijk, en een wat grotere, gedetailleerde foto kan makkelijk 100 tot 300 kilobyte in beslag nemen. (Hierbij speelt ook de kwaliteit van de afbeelding een rol: JPG-bestanden kunnen verkleind worden d.m.v. compressie, maar daarbij wordt de kwaliteit van de afbeelding slechter.)

Laten we eens aannemen dat de HTML-code van een gemiddelde pagina op je site 20 kilobyte groot is, en dat die pagina drie afbeeldingen bevat van elk 30 kilobyte. De totale omvang van een pagina is dan: 20 + 3 x 30 = 110 kilobyte. (Voor bezoekers met een breedbandverbinding is dat geen probleem, maar voor bezoekers die nog “ouderwets” surfen via ADSL of inbellen met een modem duurt het bijna een halve minuut voordat zo’n pagina geladen is!)

Als we vervolgens stellen dat je site maximaal 100 van dergelijke pagina’s zal bevatten, dan heb je dus 100 x 110 kilobyte = 11.000 kilobyte ofwel 11 megabyte aan schijfruimte nodig. (We gaan er nu van uit dat elke pagina drie unieke afbeeldingen van 30KB bevat; als het steeds om dezelfde afbeeldingen zou gaan, zou je veel minder schijfruimte nodig hebben, namelijk: 100 x 20KB + 3 x 30KB, ofwel iets meer dan 2 megabyte!)

Ook de goedkoopste webhosting-pakketten bevatten vaak al veel meer dan 11MB aan schijfruimte (een gebruikelijke ondergrens is 50MB), zodat je site in dit opzicht genoeg zou hebben aan het goedkoopste pakket.

Indien je echter op je site een groot aantal multimedia-bestanden wilt gaan aanbieden (zoals MP3-, WMV-, of bijvoorbeeld ook PDF-bestanden), dan kan het zijn dat je meer schijfruimte nodig hebt, en hetzelfde geldt  indien je site een veel groter aantal pagina’s zal bevatten, bv. honderden of (tien)duizenden.

Dataverkeer

Ook bepalend bij het kiezen van het juiste hostingpakket is het te verwachten dataverkeer. Als je site vaak wordt bekeken is er meer dataverkeer dan wanneer je site weinig wordt bekeken.

Comments are closed.