Schijfruimte

Grafisch design en betaalbare websites

Webhosting-bedrijven bieden over het algemeen meerdere hosting-pakketten aan, lopend van goedkoper naar duurder. Eén van de punten waarop die pakketten van elkaar verschillen is de hoeveelheid schijfruimte: duurdere hosting-pakketten bevatten meer schijfruimte dan goedkopere pakketten. Om het voor jou meest geschikte hosting-pakket te kunnen kiezen, moet je dus weten hoeveel schijfruimte je minimaal nodig hebt. Kies je voor A51Hosting dan zit je safe.

Uitleg

Een website neemt ruimte in. De hoeveelheid ruimte is afhankelijk van de hoeveelheid pagina’s, de hoeveelheid tekst en het aantal en de grootte van plaatjes. Alleen maar tekst neemt niet zo veel ruimte in, plaatjes wel.

Grafische elementen

De grafische elementen (dat wil zeggen: de plaatjes in bijvoorbeeld GIF- , PNG of JPG- formaat) zijn meestal de dingen die veel schijfruimte innemen; 10 tot 30 kilobyte per plaatje is niet ongebruikelijk, en een wat grotere, gedetailleerde foto kan makkelijk 100 tot 300 kilobyte in beslag nemen. (Hierbij speelt ook de kwaliteit van de afbeelding een rol: JPG-bestanden kunnen verkleind worden d.m.v. compressie, maar daarbij wordt de kwaliteit van de afbeelding slechter.)

Wil je echter op je site een ook multimedia-bestanden gaan aanbieden (zoals MP3-, WMV-, of bijvoorbeeld ook PDF-bestanden), dan kan het zijn dat je meer schijfruimte nodig hebt, en hetzelfde geldt  indien je site een veel groter aantal pagina’s zal bevatten, bv. honderden of (tien)duizenden.

Dataverkeer

Ook bepalend bij het kiezen van het juiste hostingpakket is het te verwachten dataverkeer. Kunnen mensen iets ‘actiefs’ doen op je site (call to action) dan is dat data verkeer. Net als wanneer ze dingen kunnen downloaden.  De server, waar jouw website gehost is, moet dan voor jouw klanten ‘aan het werk’. En ook als je site vaak wordt bekeken is er meer dataverkeer dan wanneer je site weinig wordt bekeken.