Gebruik van foto’s

Grafisch design en betaalbare websites

Vaak zijn er bij bepaalde templates al foto’s of afbeeldingen geïntegreerd en kun je ze zo laten als je wilt.  Maar door het gebruik van eigen foto’s maak je je website heel persoonlijk. Die foto’s heeft niemand anders waardoor je website uniek is. Een foto kan bijvoorbeeld gebruikt worden in de header die op elke pagina te zien is. Of je gebruikt foto’s als illustratie in de tekst.

Heb je geen eigen foto’s dan kun je foto’s kopen. Er zijn verschillende sites die afbeeldingen verkopen zoals Shutterstock of  IstockPhoto. Maar er zijn er nog veel meer. 

Een foto op internet moet een resolutie van 72 a 96 dpi (dots of pixels per inch) hebben omdat het anders te lang duurt om te laden. Ter vergelijking: wil je een foto laten afdrukken dan stel je je fototoestel altijd in op een zo hoog mogelijke resolutie. Drukkwaliteit is minimaal 300 dpi. Foto’s die je met een digitaal toestel hebt gemaakt zullen meestal te ‘zwaar’ zijn voor een website en moeten worden aangepast. Maar foto’s kunnen ook te klein zijn en daardoor op je site te korrelig over komen. 

Als je mij foto’s stuurt die ik niet verder hoef te bewerken dan zijn er geen extra kosten. Moet ik ze wel bewerken (verkleinen, uitsnijden, lichter maken, van tekst voorzien, rode ogen verwijderen) dan zijn er natuurlijk wel extra kosten aan. Een te grote foto’s kan ik wel verkleinen maar omgekeerd helaas niet. Ook kan ik geen onscherpe foto’s scherp maken.